zen shiatsuBij shiatsu wordt gerichte druk gegeven met de hele hand, de duimen of knieƫn en er worden manipulaties of strekkingen uitgevoerd om zo de balans te herstellen en gezondheid te bewerkstelligen. Je ligt op een Japans matras, de futon. Er wordt geen olie gebruikt en je hebt kleding aan waarin je makkelijk kunt bewegen.


Shiatsu ondersteunt het zelfherstellend vermogen dat in ieder mens aanwezig is. Het activeert lichaamsbewustzijn, versterkt de basisconditie, ontspant en kalmeert.   


Zen shiatsu is een stijl binnen de shiatsu traditie gebaseerd op de bevindingen van Shizuto Masunaga. Hij combineerde technieken uit de traditionele Japanse massage met de Traditionele Chinese Geneeskunde en westerse kennis over de fysiologie en psychologie. Zen refereert in dit verband aan het belang van de innerlijke houding en de presentie van de behandelaar.


De zen stijl onderscheidt zich van andere stijlen van shiatsu door de nadruk die wordt gelegd op de combinatie van traditionele principes van de Oosterse geneeskunde, het meridiaanconcept en de samenwerking tussen de twee handen.